Press "Enter" to skip to content

Víkend prinesie tropické teploty nad 35°C

Aktualizované 29. júla 2024

Po krátkej prestávke sú pred nami opäť poriadne horúce dni.

Dnešné ráno bolo ešte pomerne chladné a napríklad v Oravskej Lesnej bolo len 6°C. To však potvrdilo pranostiku pripadajúcu na dnešný deň – „Svätá Anna, chladná zrána.

Počas dňa sa už vzduch začal prehrievať a denné teploty presiahli na západe Slovenska hodnotu 30°C. Zajtra naplno vyvrcholí prílev horúceho vzduchu od juhozápadu a teplota poskočí aj o päť stupňov vyššie.

Oba víkendové dni do 36°C

Sobota prinesie malooblačné počasie a teplota môže dosiahnuť až 36°C, najmä na juhozápade krajiny. V nedeľu už situáciu naruší prechod studeného frontu, no stále sa môže zopakovať hodnota 36°C.

Kvôli prechodu frontu zaznamenáme teploty nad 35°C skôr na krajnom juhu a juhovýchode, prípadne v okolí Štúrova. Západ a sever bude mať už o niekoľko stupňov menej.

Front prinesie okrem zmiernenia teplôt aj prehánky, prípadne búrky, ktoré môžu byť aj intenzívne. Zrážok však nebude veľa, budú skôr lokálne. Ani táto situácia tak nezmierni sucho a začínajúce riziko požiarov.

V platnosti výstraha 2. stupňa

Pre oba tieto dni sú v platnosti výstrahy 2. stupňa od SHMÚ. V sobotu najmä pre západnú časť krajiny, v nedeľu vplyvom prechodu frontu skôr pre južnú a juhovýchodnú.

Počas víkendu tak bude veľmi dôležité dodržiavať pitný režim a chrániť sa pred Slnkom.

Meteorologické výstrahy počas víkendových dní
Zdroj: SHMÚ

Vysoké teploty momentálne panujú v celom Stredomorí a cez víkend potrápia aj našu oblasť. U našich južných susedov môže padnúť aj hodnota 40°C.

Komentujte ako prvý

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *