Press "Enter" to skip to content

Čo je to El Niño, ako vzniká a ako ovplyvňuje počasie

Aktualizované 6. apríla 2023

El Niňo je klimatický jav, ktorý sa vyskytuje v rovníkovej časti Tichého oceánu a môže mať významný vplyv na globálny vývoj počasia. El Niňo je charakterizovaný vyššími teplotami povrchu mora v strednom a východnom Tichomorí, ako je priemer, spolu so zmenami v štruktúre atmosférickej cirkulácie.

El Niño vzniká zložitou interakciou medzi oceánom a atmosférou. Pasáty zvyčajne vanú z východu na západ cez rovníkovú časť Tichého oceánu a tlačia teplé povrchové vody smerom k Indonézii a Austrálii. Pri vytláčaní tejto teplej vody sa na jej miesto dostáva studená voda z hlbších častí oceánu, čím vzniká cyklus známy ako upwelling. Toto prúdenie pomáha ochladzovať povrchové vody východného Pacifiku a vytvára teplotný gradient, ktorý ovplyvňuje modely atmosférickej cirkulácie.

Počas javu El Niño sa tento cyklus narúša. Pasáty zoslabnú alebo sa dokonca obrátia, čo umožní zhromaždenie teplej vody vo východnom Pacifiku. Táto teplá voda potláča vzostupné vlnenie a vytvára pozitívnu spätnú väzbu, ktorá ďalej posilňuje teplotu povrchu. V dôsledku toho sú udalosti El Niño spojené s neobvykle vysokými teplotami povrchu mora v strednom a východnom Pacifiku, ako aj so zmenami v štruktúre atmosférickej cirkulácie.

Vplyv El Niño na priebeh počasia sa môže líšiť v závislosti od sily udalosti a ročného obdobia. Vo všeobecnosti sa javy El Niño spájajú s vlhkejšími podmienkami v západnej časti Tichého oceánu a suchšími podmienkami vo východnej časti Tichého oceánu. To môže viesť k suchám, záplavám a iným extrémnym prejavom počasia v postihnutých regiónoch. El Niňo môže ovplyvniť aj globálny vývoj počasia, a to tým, že ovplyvňuje silu a polohu prúdenia, čo môže ovplyvniť počasie v iných častiach sveta.

Ďalšie podrobnosti:

  • El Niño sa vyskytuje nepravidelne, zvyčajne každé 2-7 rokov, a môže trvať od 6 mesiacov do 2 rokov.
  • Názov „El Niño“ znamená v španielčine „dieťa Krista“ a pôvodne ho používali peruánski rybári na označenie teplého oceánskeho prúdu, ktorý sa niekedy objavuje pri pobreží v čase Vianoc.
  • Jav je súčasťou väčšieho klimatického cyklu známeho ako cyklus El Niño – južná oscilácia (ENSO), ktorý zahŕňa aj javy La Niña (keď je teplota povrchu mora vo východnom Pacifiku nižšia ako priemer). Udalosti La Niña majú v porovnaní s El Niño zvyčajne opačný vplyv na globálne modely počasia, vrátane suchších ako priemerných podmienok v západnom Pacifiku a vlhších ako priemerných podmienok vo východnom Pacifiku.
  • Udalosti El Niño môžu mať významný vplyv na poľnohospodárstvo, rybolov a vodné zdroje. Suchá spojené s El Niño môžu napríklad znížiť výnosy plodín a zvýšiť riziko lesných požiarov, zatiaľ čo záplavy môžu poškodiť úrodu a infraštruktúru.
  • El Niňo môže ovplyvniť aj globálne klimatické modely vrátane teplotných a zrážkových modelov a v niektorých častiach sveta sa spája so zvýšenou aktivitou hurikánov.
  • Aj keď sú javy El Niño prírodným javom, existujú dôkazy, že zmena klímy spôsobená človekom môže zvyšovať ich frekvenciu a intenzitu. Niektoré štúdie naznačujú, že s otepľovaním klímy môžu byť javy El Niño častejšie a silnejšie, čo môže mať významný vplyv na globálne modely počasia a ekosystémy.

Ako El Niňo ovplyvňuje počasie v Európe?

El Niňo môže mať rôzne vplyvy na poveternostné podmienky v Európe, hoci presné účinky sa môžu líšiť v závislosti od sily a načasovania udalosti. Tu je niekoľko všeobecných spôsobov, ktorými môže El Niño ovplyvniť počasie v Európe:

Počas tohoto javu sa dýzové prúdenie – jetstream (rýchlo sa pohybujúci úzky vzdušný prúd, ktorý obieha okolo Zeme vo veľkej výške) môže posunúť na juh, čo vedie k teplejším a suchším podmienkam v južnej Európe a k chladnejším a vlhkejším podmienkam v severnej Európe.

El Niño môže ovplyvniť aj polohu severoatlantickej oscilácie (NAO), čo je klimatický model, ktorý ovplyvňuje počasie v Európe a Severnej Amerike. Počas silných javov El Niño býva NAO v negatívnej fáze, čo môže viesť k chladnejším a snehovejším podmienkam v niektorých častiach severnej Európy.

Okrem teploty a zrážok môže El Niňo ovplyvňovať aj ďalšie poveternostné javy v Európe, ako sú dráhy búrok a priebeh atmosférického tlaku.

El Niño môže mať nepriamy vplyv na počasie v Európe tým, že mení globálne modely atmosférickej cirkulácie. El Niño môže napríklad viesť k zmenám polohy a sily subtropických systémov vysokého tlaku nad Atlantikom a Stredozemným morom, ktoré môžu ovplyvniť poveternostné podmienky v Európe.

Stojí za zmienku, že hoci El Niño môže ovplyvniť počasie v Európe, jeho účinky sú vo všeobecnosti menej predvídateľné a menej významné ako v iných častiach sveta, napríklad v Južnej Amerike, Ázii a Afrike. Na počasie v Európe môžu mať významný vplyv aj iné faktory, ako napríklad arktická oscilácia, sibírska tlaková výš a severoatlantická oscilácia, ktoré môžu niekedy prevážiť nad účinkami El Niña.

Komentujte ako prvý

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *